CV - Waldemar Maj

Absolwent Wydziału Fizyki Technicznej i Matematyki Stosowanej Politechniki Warszawskiej, uzyskał doktorat w Instytucie Fizyki PAN oraz tytuł MBA w Harvard Business School w USA. Odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. W latach 1981-1991 asystent, a następnie adiunkt w Instytucie Fizyki PAN; postdoctoral fellow w Kamerlingh Onnes Laboratorium w Lejdzie w Holandii. Od 1991 do 1994 Doradca ministra finansów oraz prezes zarządu Fundacji Rozwoju Systemu Finansowego; przewodniczący rady nadzorczej Banku Gdańskiego S.A.

Następnie w latach 1996-2000 pracował na stanowisku Senior investment officer w International Finance Corporation (Grupa Banku Światowego w Waszyngtonie w USA). Od roku 2000 do 2002 Senior associate w amerykańskiej firmie doradztwa strategicznego McKinsey & Company w Warszawie. W 2002 roku został prezesem zarządu AmerBank S.A./DZ Bank Polska S.A. pełniąc tą funkcję do 2004 roku, kiedy to został członkiem zarządu Banku BGŻ S.A. odpowiedzialnym za bankowość korporacyjną oraz skarbową do 2007 roku. Od 2007 roku był wiceprezesem zarządu ds. finansowych w PKN Orlen S.A. odpowiedzialnym za pion finansowy i relacje inwestorskie do 2008 roku.

Obecnie członek rad nadzorczych PZU i Ciech S.A oraz partner-założyciel Metropolitan Capital Solutions Sp. z o.o. SKA, firmy zajmującej się doradztwem strategicznym i transakcyjnym.